top of page

L’atenció plena en la lluita contra les addiccions

Avui us vull explicar que em trobo molt positivament impactada amb la lectura del llibre de Valerie Mason-John Mindfulness i les addiccions (Editorial Siglantana).

L'entrevista que va concedir l'autora a la periodista Olga Merino, durant la promoció del seu llibre a Barcelona, ens ha servit per conèixer millor a aquesta dona valenta i el seu missatge que la pràctica de les tècniques del mindfulness funciona i pot ser de gran ajuda en qüestions tan complicades com les addiccions.


Durant la seva infància, Valerie Mason-John va sofrir situacions traumàtiques que en la seva edat adulta, quan havia aconseguit una carrera professional reeixida, li van passar factura en forma de trastorns de l'alimentació i intents de llevar-se la vida. La roda fatídica es va completar amb l'addicció a les drogues. Quan tot semblava perdut uns amics la van iniciar en el budisme i la meditació. Ara explica a tothom que la vulgui sentir a dir que “el mindfulness és el meu Prozac”.

Aquesta història amb final feliç és, en realitat, el relat d'una lluita, d'un procés i d'un aprenentatge duríssims els ensenyaments del qual ara comparteix amb les persones que llegeixen els seus llibres i que assisteixen a les seves conferències. A Valerie la seva capacitat intel·lectual i la seva força personal la van ajudar a superar la seva infeliç infància i arribar a exercir càrrecs d'importància i rebre distincions. Però sense la calma i l’autoconsciencia que aporta el mindfulness ho hagués perdut tot. Ara, com a professora i coach, premiada escriptora, reconeguda conferenciant, destacada activista i fundadora de diverses associacions ofereix al món l'exemple de la seva recuperació. El psiquiatre anglès Paramabandhu Groves és coautor d’aquest llibre que ha tingut un enorme èxit editorial a tot el món. De fet ha estat guardonat amb el International Book Awards i l'USA Book News, dos premis que atorga la indústria editorial nord-americana als millors títols de l'any en diverses categories.

A més de la difusió del budisme i el ioga per a la superació de les addiccions, l’especialitat de la Valerie és la transformació de conflictes i la justícia restaurativa. Personalment, la lectura de llibre, m'ha portat a descobrir un apassionant concepte: el cor tòxic. En l'entrevista, Mason-John, coneguda també pel seu nom budista Vimalasara, ens descriu aquesta síndrome:

Acumulava ràbia i rancor; vaig arribar a odiar la meva mare. I el mindfulness em va fer detectar que m'estava odiant a la meva mateixa.

Conèixer-se a si mateix, practicar l'acceptació compassiva, entrenar el nostre cervell per aconseguir alliberar-nos de la tirania de les addiccions són algunes de les claus d’aquest mètode estructurat en 8 passos. Una gran lectura pels qui necessiten superar alguna addicció, però no solament parlo de l'addicció a les drogues o a l'alcohol, que semblen les més notables i conegudes. Es tractaria també d'aprendre a aconseguir la llibertat en una societat que cada vegada ens tendeix més paranys que ens fan addictes de moltes coses sense valor espiritual: el culte al cos, la tecnologia, la televisió, el sexe... Tots podrem aprendre a ser més lliures amb la seva lectura.

Per si el llibre no tingués suficient interès en si mateix, el pròleg a l'edició espanyola és del professor i expert en mindfulness Javier García Campayo, ja conegut pels lectors d'aquest blog, que també va estar en la presentació del llibre. Que potser us ve de gust per Sant Jordi? Us asseguro que seria una bona elecció.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxius
Cercar per tags
bottom of page