top of page

El Miracle de l'Atenció plena de Thich Nhatn Hanh

EL MIRACLE DE L'ATENCIÓ PLENA Una introducció a la pràctica de la meditació Thich Nhatn Hanh

Avui vull compartir el plaer de descobrir aquest petit gran llibre, una magnífica introducció a la saviesa i la bellesa de la pràctica zen moderna. Una guia càlida i amorosa per aconseguir la pau interior i gaudir d'aquest regal que és la vida. Thich Nhatn Hanh és un gran Mestre zen, poeta, erudit i activista per la pau i els drets humans. Un home amb una vida extraordinària que ens deixa un llegat de més de cent llibres sobre meditació i plena consciència. Nominat al Premi Nobel de la Pau, la combinació del seu coneixement profund de la tradició amb la psicologia occidental l'ha convertit en una figura molt important en el desenvolupament del budisme pels occidentals. Dedicat en cos i ànima a la transformació personal en benefici de tota la societat, el 1982 va fundar Plum Village a França, una comunitat budista a l'exili des d'on continua ajudant a refugiats, presoners polítics, famílies pobres del Vietnam i d'arreu. Ha rebut un important reconeixement per la seva feina amb els veterans del Vietnam i pels seus retirs de meditació sobre l'art de viure conscientment. De fet aquest llibre arrenca d'una carta extensa al germà Quang, un membre de la direcció de l'Escola de Joves per al servei social al Vietnam del Sud el 1974. Thich Nhatn Hanh va fundar aquesta escola per formar a joves en el budisme compromès. Més tard, van ajudar a reconstruir aldees bombardejades, ensenyar als infants, establir serveis mèdics i organitzar cooperatives agrícoles.

Des del seu exili a França, Thich Nhatn Hanh, amb aquest escrit, pretenia recordar als treballadors la disciplina de seguir la pròpia respiració per alimentar i mantenir una atenció plena i serena que els ajudés a encarar les circumstàncies difícils que vivien. El llibre, d'estil personal i directe, s'ha traduït a moltes llengües i distribuït en tots els continents. És veritablement un miracle que continua connectant vides arreu del món.

A través de les seves pàgines ens ensenya com realitzar qualsevol tasca diària de forma totalment conscient seguint la respiració i gaudint d'una realitat meravellosa ja sigui rentant plats, prenent un té o menjant una mandarina. Tant és. Per Thich Nhatn Hanh practicar l'atenció plena és "mantenir l'atenció centrada a la feina que es fa, estant alerta i preparats per fer-nos càrrec amb habilitat i intel·ligència de qualsevol situació que pugui sorgir" Ens parla de la forma correcta de seure, de la respiració entesa com un pont que comunica la vida amb la consciència i que uneix el nostre cos amb els nostres pensaments. Proposa també diferents exercicis per treballar la respiració entesa com una eina que ens aporta immensos beneficis i que considera fins i tot més important que l'alimentació. A banda de les pràctiques formals l'autor ens convida a mantenir l'atenció plena les 24 hores del dia vivint cada acció com un ritual, com una cerimònia. Personalment ja he adoptat una de les seves propostes: reservar un dia a la setmana a la pràctica de l'atenció plena, mantenint un esperit de silenci, fent les coses amb calma i gaudint de tot amb plena consciència. De mica en mica aquesta màgia ha anat impregnant els altres dies de la setmana i ara puc dir que assaboreixo més la vida i ho faig a un ritme més plaent i relaxat. L'autor respon també una important pregunta: Per què meditar i com fer-ho. En aquest manual ens descobreix com la meditació ens ajuda a resoldre les preocupacions que alteren i bloquegen la nostra consciència i subratlla la seva importància per deixar de banda la ruminació, el diàleg intern. Proposa també diferents tècniques i metàfores que ens poden ajudar a l'hora de meditar. M'agrada especialment quan afirma que "si no podem trobar la pau i el goig en aquest moment asseguts meditant, aleshores el futur passarà de llarg com passa un riu, no el podrem retenir, serem incapaços de viure el futur quan hagi esdevingut el present". Una de les meves meditacions preferides és la de la pedra al fons del riu. Portant-la a la pràctica, he arribat a sentir-me veritablement pedra i he gaudit enormement d'aquest descans en el llit de sorra fina, sota l'aigua. Ningú m'empeny, ningú m'estira i m'allibero del tot. També resulta molt interessant el capítol que dedica a parlar dels objectes mentals o Dharmes agrupats en els "cinc agregats" (forma física, sensacions, percepcions, activitat mental i consciència) i com treballar-los ens alliberarà del sofriment, la por i el temor. Sosté que el sofriment dels altres és el nostre propi sofriment i la felicitat dels altres és la nostra felicitat. La persona que tenim davant és nosaltres i que nosaltres som aquella persona. Entendre això ens pot canviar la perspectiva de les coses. Parla de la vida i la mort, com dues cares de la mateixa moneda, de la mateixa realitat i ens convida a mirar-la, reconèixer-la i acceptar-la com mirem i acceptem la vida. Cap al final del llibre, i abans dels sutres budistes, ens proposa tot un seguit d'exercicis d'atenció plena que podem adaptar fàcilment a les nostres circumstàncies i preferències i que sens dubte ens resultaran molt útils en el nostre dia a dia. És per a tot això que EL MIRACLE DE L'ATENCIÓ PLENA esdevé un manual imprescindible per endinsar-nos en la pràctica de la meditació. Un tresor escrit per aquest monjo budista de túnica marró que ha captivat, amb la seva amabilitat, intel·ligència i santedat, a tots els estaments de la societat a través dels seus escrits i explicacions.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxius
Cercar per tags
bottom of page