top of page

LECTURA TERAPÈUTICA EN TOTS ELS SENTITS. Feliç Sant Jordi!Us agrada llegir? A mi, moltíssim. De joveneta, llegia moltes novel·les, ho passava molt be evadint-me dins dels mons que em proposava la literatura. Ara continuo llegint però, per la meva professió i els meus gustos actuals, llegeixo més llibres d'assaig. De mindfulness? És clar, i també sobre temes afins com a teràpies naturals, nutrició, psicologia, ioga, espiritualitat, filosofies orientals… Els temes que m'apassionen, per sort, els trobo en els centenars de llibres que s'escriuen, tradueixen i publiquen. Alguns creuen que fins i tot massa. Pot ser, però ho prefereixo així especialment quan recordo que, fa uns anys, era realment difícil trobar publicacions sobre aquestes temàtiques.


Sigui quin sigui el gènere que us agradi, la lectura serà sempre una activitat beneficiosa. Cada llibre és un regal de saviesa llest per a ser gustosa i delicadament desembolicat per la nostra ment. Els llibres són experiències en petites dosis, són sabers portàtils. Nodreixen la nostra intel·ligència però, a més, físicament també exerceixen una acció beneficiosa sobre el nostre organisme, us ho puc assegurar.


Fixeu-vos que disposar-se a llegir implica que triarem el moment i el lloc per a fer-ho. Ens instal·larem físicament per a dur a terme una activitat de la ment. Alguns preferirem la tranquil·litat del nostre saló, uns altres optaran pel banc d'un parc, una gandula sobre la sorra en un dia de platja o deixarem que la lectura flueixi mentre el nostre cos avança dins d'un mitjà de transport.


En obrir un llibre iniciem una experiència íntima. En ella intervenen els nostres ulls i les nostres mans que sostindran el paper o la pantalla (en aquest últim cas, un consell: useu sempre dispositius amb pantalles que protegeixin la visió). Ens relaxem i comencem una activitat mental que anirà posseint el nostre cos fins que es produeixi una mena de fusió. Concentrats en les paraules, arribem a oblidar-nos de nosaltres mateixos. I, al mateix temps, som conscients de ser lectors actius o sigui d'estar desxifrant un codi per a la comprensió d'un pensament aliè. Actuar en repòs: fascinant!


Està comprovat que els beneficis que obtenim de la lectura són molt nombrosos: estimula noves connexions neuronals ja que augmenta la matèria blanca del cervell, redueix el cortisol i l'estrès, millora la memòria i enforteix la concentració. En el moviment dels globus oculars dels lectors s'han detectat canvis de flux sanguini en el cervell. Però el més impactant és que les paraules creen efectes físics. És gairebé com si cada vegada que llegim multipliquéssim el fet d'estar vius, no us sembla?


En cada lectura emprenem un viatge, visitem altres ments i, si a més, llegim en un idioma diferent al nostre gairebé ens convertim en exploradors de realitats. Els llibres són ocasions d'estar tan lluny i tan a prop alhora, oportunitats de conèixer i conèixer-nos millor, de ser més amos de la realitat i dels recursos de la nostra imaginació.


Com deia una cançó dels anys 60, un llibre és “abrir una ventana en la mañana y respirar”, així que davant el pròxim 23 d'abril, dia del llibre, us desitjo finestrals oberts de bat a bat, o sigui: molts llibres i, per descomptat, unes quantes roses.
Aprofito el post per fer-vos unes recomanacions de lectura d'alguns dels autors que han estat entrevistats al Tot és possible :


I també us vull deixar amb aquest llibre per entendre les nostres emocions que justament estic llegint... una lectura simpàtica interessant i clarificadora :


La teva emoció té raó de Raquel Ballesteros


Entrades destacades
Entrades recents
Arxius
Cercar per tags
bottom of page