AQUEST ANY, SÍ: AMB MINDFULNESS.


Comença un nou any i ens tornem a plantejar una llarga llista de bons propòsits. Això, en essència, és molt lloable si no fos perquè, passats un o dos mesos, la força de voluntat i l’entusiasme inicial ens abandona. Aquest manifest de bones intencions es va esvaint en el temps deixant un cert regust de fracàs i un reguitzell d’excuses certament familiars.

On és ara aquell impuls de tornar al gimnàs, refrescar l’anglès, fer dieta per arribar a l’estiu amb una mica de dignitat, millorar els nostres hàbits alimentaris i altres clàssics del gener? Que hi farem, diuen molts, c’est la vie, això ens passa tots! Però de debò ens hem de conformar i tirar la tovallola un any més?

Us proposo que ens fem un únic i valuós propòsit pel 2017: trencar aquesta dinàmica. No depèn de ningú altre, només d’un mateix.

Eines en tenim, són al nostre abast i sempre som a temps de posar-les en pràctica.

A la societat actual vivim desconnectats de la natura i també molt lluny de nosaltres mateixos. Vivim amb el pilot automàtic posat, no aprofundim en les sensacions, els sentiments o les experiències. Passem d’una cosa a l’altre sense gaudir de res del que fem, sense adonar-nos del que és important de veritat i anem per la vida, si em permeteu l’expressió, “como pollos sin cabeza”. Us heu fet una imatge mental, oi? Doncs instal·lats en aquesta dinàmica és difícil portar a terme cap dels bons propòsits de la nostra llista.

Per lluitar contra aquesta devastadora forma de viure que ens avoca a l’estrès, l’ansietat, les conductes additives i, fins i tot, a la depressió, disposem d’una eina molt útil: el Mindfulness o consciència plena. Segur que n’heu sentit parlar i no perquè sigui una moda sinó perquè realment funciona. Es tracta d’una tècnica mil·lenària adaptada als nostres temps i reconeguda científicament pels nombrosos beneficis que aporta a la nostra salut física i emocional.

Jon Kabat-Zinn, biòleg molecular i investigador, ha estat el promotor del Mindfulness a Occident i sosté que si augmentem el nivell de consciència els canvis a la vida venen sols. L’any 1979 va fundar la Clínica per la Reducció de l’Estrés i el Centre d’ Atenció Plena a la Universitat de Medicina de Massachusetts. Kabat-Zinn és internacionalment reconegut per haver desenvolupat el programa de Reducció de l'Estrès Basat en l'Atenció Plena o Mindfulness (Mindfulness Based Stress Reduction o MBSR). El MBSR és un programa ofert per hospitals, instituts i centres de manteniment de la salut a tot el món. Un entrenament de vuit setmanes que marca un abans i un després a la nostra vida i que, personalment, us recomano.

Practicant uns minuts de meditació al dia (per la qual no cal atrezzo, espelmes, encens, ni càntics) podem arribar a transformar el còrtex cerebral i a millorar les connexions neuronals del nostre cervell potenciant qualitats com, per exemple, el compromís, l’empatia, l’equanimitat, la resiliència o la concentració. Totes elles necessàries per assolir qualsevol repte que ens proposem, per sentir-nos be amb nosaltres mateixos i per millorar les relacions en el nostre entorn professional i personal.

No llenceu la tovallola, viviu la vida instant rere instant, amb calma, gaudint del moment present i aconseguiu així els vostres reptes pel 2017.

Si us he despertat la curiositat us recomano la lectura d’aquesta Contra de La Vanguardia.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxius
Cercar per tags