top of page

Dones a les ones: història de la presència femenina a la ràdio catalana

Us convido a conèixer i a visitar una exposició excel·lent sobre el paper històric de les dones en la ràdio catalana. Aquí us dono una breu informació al mateix temps que aprofito per agrair enormement als organitzadors i autors del treball de documentació el formar part del Banc de veus que podreu trobar en l'exposició.



‘Dones a les ones’, la presència de les dones en la història de la ràdio catalana Exposició del Museu d’Història de Catalunya fins al 21 de febrer de 2021


La presencia de la dona des dels inicis de la ràdio a Catalunya, fa casi 100 anys, es innegable. Veus que durant temps potser només han estat valorades per ser harmonioses i agradables i que han hagut de lluitar molt més que els homes per obtenir el respecte professional, i unes condicions laborals i socials cap a la normalització i l’equiparació de la seva feina amb la dels seus companys. Es cert que la situació ha canviat molt però la lluita ni de bon tros ha acabat. Es un dels motius principals pels quals aquesta exposició arriba en molt bon moment.



Segons explica la nota de premsa: L’exposició s’estructura de manera temàtica, i abasta des dels inicis de la ràdio a Catalunya, fins les comunicadores d’avui. I mentre dibuixa la seva evolució al llarg dels anys, va resseguint els diferents tipus de continguts que han marcat les diferents èpoques del mitjà, com els consultoris femenins, la capsa de música i les radiofòrmules, la radioentreteniment (amb radioteatre, concursos, series policíaques, magazins, humor...) o els informatius tot fixant-se en els diferents rols que hi ha jugat les dones, tant davant com darrere del micròfon.


Cal tenir en compte un aspecte que l’exposició tampoc oblida: que les dones han estat la principal audiència del mitjà. De fet durant anys i anys la radio ha estat la única finestra de les dones, majoritàriament mestresses de casa, al món. A elles va destinada bona part de la publicitat que, per altra banda, ha estat una de les fonts econòmiques principals de les ràdios tan publiques com privades.

I no només han estat publicitaris els missatges que les ràdios emetien sinó polítics e ideològics: des de les crides republicanes que convidaven a les dones al canvi i la lluita a les consignes franquistes que les instaven a ser mares i esposes perfectes.

El paper de les dones a les ones que va començar com a actrius, locutores o secretàries ha evolucionat a tècniques, guionistes de serials i adaptacions d’obres de teatre. I el pas més rellevant de tots potser el de periodistes plenament integrades a les redaccions primer i després davant els micròfons. També s’ha arribat a conquerir càrrecs directius amb la pressa de decisions però aquesta fita encara no està tan consolidada equitativament com seria desitjable.


El Banc de veus La comissària de la mostra ‘Dones a les ones’, la periodista Elvira Altés, des de l’any 2016 i amb l’ajut de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Museu d’Història de Catalunya, ha treballat per rescatar els noms i trajectòria professional de les dones que han treballat a la ràdio catalana en els darrers 95 anys. Gràcies a aquest esforç, s’han pogut compilar més de 250 perfils de dones dins del seu marc temporal, amb una nota biogràfica i trajectòria professional i amb una sortida d’àudio o un codi QR que ens permet sentir-les. Tota aquesta tasca conforma un Banc de veus interactiu, que es pot consultar al mateix espai expositiu però també en línia a través de l’adreça https://bancdeveus.adpc.cat. Un espai que es mantindrà obert a la participació per tal de seguir incrementant la base de dades i arxius sonors de les dones a la ràdio catalana.


Entrades destacades
Entrades recents
Arxius
Cercar per tags
bottom of page