top of page

Mindfulness i malaltia de Crohn


Que l'estrès és un factor que influeix directament en la nostra qualitat de vida és indubtable. No només pel que fa al nostre estat d'ànim sinó que també afecta la salut provocant o agreujant algunes malalties. Així que als factors genètics i immunològics cal sumar els socioeconòmics - ambientals que alimenten el nostre estrès diari.

Recentment, diversos investigadors han determinat aquesta incidència en les anomenades malalties inflamatòries intestinals. En casos com la malaltia de Crohn, que afecta el tracte gastrointestinal alterant les seves funcions, s’ha posat de manifest que la variable de l'estrès pot provocar brots d'activitat.

L'augment d'aquest tipus de patologies és preocupant. Per això m'ha agradat saber que s'està estudiant un tractament nou i no invasiu per rebaixar el nivell d'estrès crònic dels pacients basat en el mindfulness i les seves tècniques de meditació que permetrien un major control del pacient sobre la seva malaltia i l'impacte emocional que representa patir-la.

En un article dels que he llegit sobre el tema, José Miguel Soria, subdirector de l'Institut de Ciències Biomèdiques de la CEU-UCH, declarava que "pensem que l'entrenament de mindfulness pot reduir el grau d'estrès crònic i no només millorar les puntuacions d'ansietat i depressió, sinó també contribuir a disminuir la síntesi de citoquines pro-inflamatòries i, amb això, la reducció de brots d'activitat de la malaltia, promovent una remissió clínica sostinguda ".

Us preguntareu per què estic llegint sobre aquesta qüestió. A banda de la meva passió pel mindfulness, el motiu és que el proper dilluns dia 20 de març, al Tot és possible parlarem de malaltia de Crohn i Colitis ulcerosa amb el Dr. Julià Panés, Cap de Servei de Gastroenterologia de l’Hospital Clínic qui encapçala un estudi sobre trasplantament de cèl.lules mare de moll d'ós. També ens acompanyarà la Vanessa Viola, impulsora del projecte Força Infinita que recapta fons per aquests estudis.

Ho espero amb molt interès i us hi espero a tots.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxius
Cercar per tags
bottom of page